Dit jaar werken we rond de thema's silhouetten, reflecties, schaduwen en storytelling.

 

 

Silhouet

Een silhouet is een visueel beeld van een ondoorzichtig object (persoon, voorwerp, gebouw, dier…) dat sterk contrasteert met de achtergrond. Van het object zie je alleen de omtrek en verder een zwart of grijs vlak. Je krijgt dit effect als het object tussen jou en de lichtbron staat (bij voorbeeld een ondergaande zon).
Voor de komst van de fotografie was het uitknippen van een vorm uit zwart papier de goedkope manier om een silhouet te creëren. Oorspronkelijk is de naam silhouet ontleent aan een Frans minister van financiën, Etienne de Silhouette, die na zijn gedwongen pensionering zeer bedreven werd in deze kunstvorm.

 

Reflectie

Letterlijk: terugkaatsing, van licht in ons geval. Reflectie is het fenomeen waarbij een gedeelte van het licht dat op een glanzend oppervlak valt weerkaatst wordt.
We gaan als fotograaf op zoek naar spiegelende oppervlakten die een extra dimensie verlenen aan het beeld.

 

Schaduw

Schaduw ontstaat als het licht van een lichtbron geheel of gedeeltelijk wordt tegengehouden door een object.  Voor het ontstaan van een schaduw heb je een lichtbron nodig, natuurlijk (zon) of kunstmatig (lamp).

 

Storytelling

Een erg actueel thema in de fotografie. Aan de hand van beelden vertelt de fotograaf het verhaal van een persoon of een gebeurtenis. Niet zomaar een chronologische beeldroman, maar een boeiende associatie van foto’s die samen een leesbaar geheel vormen.