Programma 2021

 corona 5174671 640

Door Corona moeten we nog steeds activiteiten uitstellen. Gelukkig kunnen we via Skype contact houden, foto's bespreken, gastsprekers uitnodigen.... Maar we snakken naar fysieke bijeenkomsten. 

We gaan dit jaar alleszins verder met de langlopende opdrachten van vorig jaar: 'een schilderij nabootsen' en 'de 4 seizoenen' fotograferen.

Net als vorig jaar wordt er opnieuw een 'kettingfoto' gelanceerd: andere startfoto, andere groepjes.... en hopelijk weer creatieve resultaten

foto buitententoonstelling op grondvesten 2021

Door Corona hielden we voor het eerst een buitententoonstelling in Schiildepark samen met een virtuele tentoonstelling.

In juli en augustus plannen we buitenactiviteiten: Charleroi, Heidewandeling einde augustus..... 

Volgende punten kwamen reeds aan bod in 2021 

 

 • Op 5 januari was er onze jaarlijkse openingsreceptie, deze keer via Skype, maar de eerste keer dat we terug mogen samenkomen doen we het over. We klonken op het nieuwe jaar en kregen van Marc en Jan info over onze virtuele en fysieke tentoonstelling. Onder leiding van DirkP bespraken we daarna de foto's rond 'keukengerei'. 

 • Een bespreking door een andere fotoclub geeft je een nieuwe kijk op je foto's. We bezorgden Dafofi uit Schelle een aantal foto's van onze leden. Op 21 januari kregen we, via Teams, een verslag van hun bevindingen. Daarna gingen we verder via Skype. Na een update i.v.m. onze Tento gaf DirkH ons een zeer verhelderende uitleg rond het werken met de catalogus van Lightroom. 

 • We hadden op 2 februari opnieuw een goedgevulde Skype-bijeenkomst. Marc liet ons zien hoe hij de opstelling van de openlucht tentoonstelling zag en gaf ons een idee van de online tentoonstelling. Diane toonde ons het Droste-effect via Photoshop. Daarna toonden een paar leden vrije foto's en bespraken we de foto's van de kortlopende opdracht die verleden vrijdag gegeven was: "winter fotograferen dit weekend".

 • De sneeuwval in de eerste helft van februari was een uitstekende motivatie om de kortlopende opdracht van vorige keer nl: "winter fotograferen dit weekend" te verlengen. Via skype werden de talrijke winterfoto's onder leiding van DirkP besproken op 18 februari. Greet liet zien hoe je in Lightroom en Photoshop de foto's van de langlopende opdracht "De 4 seizoenen" kan samenvoegen tot 1 bestand. Jan en Marc gaven nog een update van de Tento: ziet er prima uit!

 • Op 2 maart kregen we nogmaals via skype een eerste voorstelling van onze virtuele fototentoonstelling: ziet er al prima uit! DirkP demonstreerde hoe je een Split Screen kan maken via Lightroom en Photoshop. Hij leerde ons ook hoe je met behulp van Photoshop ruis kan voorkomen bij foto's met weinig licht. Een heel leerrijke avond!

 • Walter gaf ons op 18 maart een erg verhelderende uitleg over het verscherpen van foto's via Lightroom. Daarna werd er nog info uitgewisseld i.v.m. fotolabo's. Het vergaderen via Skype lukt prima, maar we snakken naar een fysieke bijeenkomst. 

 • Op 6 april hadden we een traditionele Skype-vergadering met fotobespreking en fotoverbetering via Lightroom. De uitdaging 'Cijfers en Letters' kwam aan bod, alsook een aantal foto's zonder uitdaging.

 

 • Van 9 april tot 9 mei hielden we een vituele tentoonstelling en tegelijk een openluchttentoonstelling in het park van Schildehof. De tentoonstelling werd door Mevrouw Kathleen Krekels, schepen van cultuur, coronaproef geopend.

 

lintje knippen openingopening kathleen krekels

 

 

 • Op 15 april gaf Ria ons via skype een interessante uiteenzetting over straatfotografie. Op basis daarvan bespraken we straatfotografiefoto's van leden.

 • De kettingfoto, waarbij je de foto van je voorganger toegestuurd krijgt waarop je een vervolg moet maken, leverde originele reeksen op. We bekeken het resultaat op 5 mei via Skype. Jan toonde ons,op vraag van een aantal leden, hoe hij het kleureneffect toegevoegd heeft op zijn foto bij 'Cijfers en letters'.  Het Zevenbergenbos in Ranst: verscheidene leden zijn er naar toe gegaan om de bosanemonen te fotograferen. Maar er is daar natuurlijk ook nog meer te fotograferen. Ook deze foto's werden besproken. 

 • Met fotoclub Eigen Schoon bekeken en beoordeelden we op donderdag 20 mei de foto's van beide fotoclubs. Wegens de nog steeds geldende coronamaatregelen gebeurde dit via SKYPE. Met ongeveer dertig deelnemers was het een geslaagde avond. De beide voorzitters waren tevreden en spraken af om dit nog eens over te doen als we terug live bij elkander kunnen komen.

 • Dinsdag 1 juni zijn we eindelijk kunnen ontsnappen aan het Skype-syndroom.  Stads(straat)fotografie in Lier is altijd plezier, zeker als het mooi weer is.  Helaas slechts 9 VVDFers, maar die hebben er een leuke foto-wandeling van gemaakt gevolgd door een terrasje (sloot helaas om 22u).  Weinig volk in de straten, iedereen zat op een terras.   Het was een echte verademing na die vele skype bijeenkomsten.
  Hopelijk kunnen we snel weer naar de Werf44.
  Lier

 • Op 17 juni hadden we onze (hopelijk) laatste Skype-bijeenkomst. Greet had het over dramatische luchten maken in Lightroom en Photoshop. Daarna bespraken we onder leiding van DirkP foto's van de uitstappen naar Lovenhoek en Lier. Voor juli en augustus plannen we buitenactiviteiten. 

 • Na onze openluchttentoonstelling in het Schildehof waren we benieuwd naar de geschiedenis van het afgebroken kasteel. GuyR gaf ons op 10 juli achtergrondinfo tijdens de leerrijke wandeling van "De zotte baron".  De weergoden waren ons gunstig gezind: het begon pas te regenen nadat we gezelling én droog onder de tent van de orangerie zaten na te praten. 

  Zotte baron 1           Zotte baron 2


 • De weersvoorspelling voor onze daguitstap naar Charleroi op 25 juli waren niet schitterend, maar al bij al viel het goed mee. We maakten een een wandeling langs het industrieel erfgoed aan de Samber en na de middag bezochten we het fotografiemuseum.
  Charleroi
 • Op 3 augustus hielden we nog geen bijeenkomst in Werf44 maar hadden we een leuke babbel in brasserie Mano in Schilde.

 • De zoektocht naar de boomkikkers in De Wijers en het fotograferen van de heide in De Teut, gepland op 22 augustus, werd door het slechte weer uitgesteld tot 24 augustus. Boomkikkers gezocht en gevonden! Ook de heide stond mooi in bloei.

 • Op 7 september konden we terug bijeenkomen in Werf44. Voorstelling van de nieuwe leden die ook info kregen over de werking van de club en de website, uitleg en voorbeelden van Jean over portretfotografie met natuurlijk licht, bespreken van de foto's van Charleroi en vrije foto's van leden, het was een goed gevulde avond met voor een aantal een gezellige afsluiter op het terras van de brasserie.

 • We oefenden de tips i.v.m. modelfotografie van de vorige bijeenkomst in op 12 september in park Vordenstein. Een laagovervliegende buizerd had ook even de aandacht van een aantal fotografen.

   DSC3068


 

 LEES MINDER