Programma 2020

 
 • We werken dit jaar met kortlopende uitdagingen. De eerste uitdaging is "cirkels". Tijdens de clubbijeenkomst van dinsdag 7 april bespreken we de foto's. Daarna volgt de tweede uitdaging die loopt tot juni, enz... 
 • We gaan ook terug van start met een kettingfoto. De deelnemers worden in groepen verdeeld. De eerste deelnemer van elke groep ontvangt een foto van de organisator. Hij/zij maakt vervolgens een foto die moet aansluiten bij de ontvangen foto ofwel qua kleur, qua vorm of qua thema. De gemaakte foto wordt naar de volgende fotograaf in de groep gestuurd, die interpreteert de foto en maakt vervolgens ook een vervolgfoto enz... Wanneer het einde van de ketting bereikt is, bekijken we de ketting en beoordelen we de foto's en de relatie tussen de foto's.
 • Als langetermijnuitdaging gaan we een schilderij nabootsen. De fotograaf kiest een schilderij en zorgt voor attributen, modellen en locatie. Voor deze uitdaging hebben we het hele werkjaar de tijd en mag er met andere clubleden samengewerkt worden. 
 • Een bijkomend langlopend project wordt "de 4 seizoenen" waarvoor de leden uiteraard een gans jaar de tijd krijgen. Het is de bedoeling dat dit een vierluik wordt: lente, zomer, herfst en winter. De 4 foto's, al dan niet samengevoegd tot één grote foto, moeten niet op dezelfde plaats genomen zijn. Ze moeten wel een zekere onderlinge samenhang hebben.
 • De voorlopige lijst van geplande uitstappen: 
  • Antwerpen bij avond.
  • Charleroi in combinatie met een bezoek aan het fotografiemuseum of aan de mijnsite van Marcinelle. 
  • Arboretum in Kalmthout.
  • Kayakpolo Flanders Cup op Hazewinkel in Blaasveld-Willebroek.
  • Fort van Breendonk.
  • Elfia in Arcen (Ndl) 
  • ...

Volgende punten kwamen reeds aan bod:

 • Een uitgeregende uitstap naar Antwerpen voor onze eerste uitdaging: cirkels fotograferen.

 • Op 3 maart werd de voorbije Tento besproken en werden een aantal punten uit het programma voor de volgende 6 maanden toegelicht. Jan gaf uitleg over de langlopende opdracht "Foto's naar schilderijen". Daarna leerde Diane ons Flatlay kennen: een soort storytelling voor Instagram  
  bijeenkomst 20200303 klein
 • Geen fysieke bijeenkomst op donderdag 16/04 door Corona. Dan gebruiken we toch Skype om als vrienden contact te houden en foto's over cirkels te bespreken. Men dank aan GuyR voor de organisatie en de ondersteuning.

 

skype 2skype 2

 

 • Na een geslaagde eerste Skype-bijeenkomst, kon onze tweede virtuele vergadering op 05/05/2020 op nog meer deelnemers rekenen. Als fotograaf kan je moeilijk voorbijgaan aan de Coronacrisis. Onder leiding van Peter bespraken we onze foto's rond dit thema. We bekeken ook enkele foto's van Nick Hannes en Larry Sultan.

 • Op 2 juni hadden we opnieuw een clubbijeenkomst via Skype. Wesley Mattheyses leerde ons heel wat bij over panoramafotografie.
  panoramafotografiepanoramafotografie vb

 

 • Op 18 juni gebruikten we opnieuw Skype om foto's te bespreken, deze keer onder leiding van DirkP. Een andere uitsnede nemen, wat meer of minder contrast, schaduwen ophalen, omzetten in zwart-wit...., probeerden we uit op een aantal foto's rond het thema 'Blik door het raam'.

 

 

 

 

  

 

Programma 2019

Volgende punten kwamen aan bod

Het nieuwe werkjaar begon met de nieuwjaars receptie en het voorstellen van het jaarprogramma

De thema's van vorig jaar werden verder afgewerkt. De jaarthema's voor 2018 waren alles wat met weer te maken had. De andere thema's waren detail, transport, emoties en platteland.

Tentoonstelling ging door in Werf 44, van vrijdag 29 maart 2019 tot en met zondag 31 maart. Gelukkig was de grote zaal terug beschikbaar, door de schade van een hevig onweer was de zaal een lange tijd onbruikbaar.
  

De Uitstap naar Luik was gepland in januari maar door het slechte weer werd die uitgesteld. De nieuwe datum was 14 april. Onder leiding van Jan werd de stad Luik verkend. Het was een gezellige dag, maar erg warm was het niet. De uitstap was wel een groot succes. De vele beelden werden op een clubavond bekeken en besproken.Uitstap Luik

 

Op 4 april heeft gastspreker Bob Thissen ons uitgebreid over zijn passie Urban Exploring verteld, hoe hij zich hierop voorbereidt, welke gevaren hieraan verbonden zijn en hoe dit technisch moet aangepakt worden.
Op een ludieke manier sleepte hij ons mee in zijn avonturen en zijn leefwereld.

 

Guy gaf een verslag over zijn expeditiereis "North Atlantic Odyssey", van Vlissingen naar Longyearbyen (Spitsbergen) met Natuurpunt.Plancius

 

Dirk P. gaf over zijn reis naar Chili een fotoverslag. 

 

We kregen uitleg theorie en praktijk over "bracketing door Dirk P.

 

Tijdens de workshop smartphone fotografie legden Riet en Lydie ons uit hoe je met jouw smartphone betere foto's kan maken. Ook werden bewerkings programma's die op smartphone draaien uitgelegd.

 

Workshop smartphone fotografie

 

Ria nam ons mee naar de fietserbrug Antwerpen Noord en naar het MAS. 

 

Marc bracht ons bij wat de verschillen waren tussen de verschillende kleurruimtes. Waarom scherm en printer kalibreren, hoe de juiste profielen vinden of ze zelf aanmaken om uiteindelijk een fotoprint te krijgen die is zoals we willen en eruit ziet zoals we dit zien op ons scherm. 

Bijeenkomst 20190620

Jan nam ons op sleeptouw naar het Rivierenhof om silhouetten, schaduwen en reflecties te kunnen fotograferen in de rozentuin. Met het meegebrachte materiaal (glazen bollen, spiegels) konden we oefenen 

Rivierenhof 20190702

Diane, Jan, Greet en Ria organiseerde een clubavond TableTopFotografie met de bedoeling om aan de uitdaging verder te werken. Ze hadden alles thuis goed voorbereid.

Table top fotografie

 

TableTopFotografie 201907182

 

We kregen van Peter onderricht over speciaal filtsgebruik. 

 

Bijeenkomst 20190919

 

Diane liet ons mee silhouetten maken door te spelen met licht. Zij bracht de door haar man gemaakte ledstrips mee.

 

bijeenkomst 20191001

 

Jacques Vanseybrouck kwam ons zijn foto's tonen. Hij heeft een eigenzinnige kijk op fotografie, eenvoud is het belangrijkste. Ook gaf hij gepassioneerd uitleg over het inkleuren met kleurpotloden van sommige van zijn werken. Een fotograaf die na veertig jaar er nog steeds elke dag mee bezig is. 

 

Van Walter V. en Dirk H. kregen we uitleg over "Druppel fotografie". Hiervoor moest eerst wel een opstelling in elkander geknutseld worden.

 

Bijeenkomst 20191102 2

 

Maar het resultaat mocht  gezien worden.

 

druppelfotografie

Marc bracht ons een Workshop model fotografie: Hier werd uitgelegd hoe je een mobiele fotostudio opzet, die je gemakkelijk kan transporteren.

Ook werd uitgelegd hoe je modellen moet aansturen, er werd een onderscheid gemaakt tussen professionele modellen en mensen die niet gewoon zijn om voor de camera te staan. 

Dit jaar zijn we ook gestart met een verbeterforum: Een foto die nog kan verbeterd worden wordt aan een clublid doorgegeven. Die probeert op zijn beurt thuis de foto te optimaliseren. Tijdens een bijeenkomst bekijken we de verbeter stappen en vergelijken daarna de resultaten

 

Verbeterforum

 

Ria organiseerde een clubuitstap naar het fotomuseum van Antwerpen waar Stephan Vanfleteren een tentoonstelling houdt. De daaropvolgende bijeenkomst gaf Walter V. een boeiende biografie van Stephan Vanvleteren. 

Thema en uitdaging

 • Uitdaging: Dit werkjaar hebben we gekozen voor drie onderwerpen namelijk Silhouet, Reflectie en Schaduw. Het uiteindelijke resultaat moet leiden tot foto reeksen.
 • Storytelling